Błonie | BIP | BIS | Plan Miasta | Centrum Kultury | Kalendarz imprez | Biblioteka | Kącik adopcyjny | || Teraz jest 2019-08-25, 08:23

Forum Błonia

Kanały RSS: Forum | Miasto


Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2014-03-31, 08:44 
Chyba wczoraj, widziałem w TV przypadek stale zamkniętego nowego przejazdu kolejowego w Gdańsku czy Gdyni.
Mniejsza o miasto, ale padła tam wycena wiaduktu na 18mln złotych.
Przecież to jest śmieszna kwota w skali naszego województwa, a nawet miasto mogłoby coś od siebie dorzucić.
Można go wybudować w śladzie średnicy, ale na razie zagiąć tak by po tej podmokłej łące wrócił na Grodziską (zresztą taki wygięty przebieg ma
wiadukt na trasie Bronisze-Piastów).
Przecież to jest chore, żeby 40 czy 50 lat czekać z taką inwestycją.
Wszyscy się podniecają basenami i innymi halami sportowymi dla garstki, a tymczasem przejazd A2 z Konotopy do Błonia trwa 15 minut, a postój pod szlabanem kolejne 15-20minut w szczycie. Do tego te wieczne korki przez środek miasta, bo szlaban zamknięty.


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  
PostNapisane: 2014-03-31, 17:26 
mms napisał(a):
Chyba wczoraj, widziałem w TV przypadek stale zamkniętego nowego przejazdu kolejowego w Gdańsku czy Gdyni.
Mniejsza o miasto, ale padła tam wycena wiaduktu na 18mln złotych.
Przecież to jest śmieszna kwota w skali naszego województwa, a nawet miasto mogłoby coś od siebie dorzucić.
Można go wybudować w śladzie średnicy, ale na razie zagiąć tak by po tej podmokłej łące wrócił na Grodziską (zresztą taki wygięty przebieg ma
wiadukt na trasie Bronisze-Piastów).
Przecież to jest chore, żeby 40 czy 50 lat czekać z taką inwestycją.
Wszyscy się podniecają basenami i innymi halami sportowymi dla garstki, a tymczasem przejazd A2 z Konotopy do Błonia trwa 15 minut, a postój pod szlabanem kolejne 15-20minut w szczycie. Do tego te wieczne korki przez środek miasta, bo szlaban zamknięty.


Jak więc widzisz dla Burmistrza ważniejszy jest park z fontannami i aleja gwiazd niż wiadukt.
W Grodzisku wyremontowali dłuższy wiadukt niż miałby być u nas za niecałe 9 mln.
Błonie ma inne priorytety, napewno nie są to drogi i wiadukty. Spójrz jak wyglądaja gminne drogi w mieście i na wsiach - to obiecanki cacanki.
Z powodu róznych fanaberii naszych władz nie mamy ani wiaduktu w Grodziskiej ani żadnego innego, a od strony Bieniewic bardzo by się przydał.
Pozdrawiam wszystkich Marzycieli :lol: :lol:


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  
PostNapisane: 2014-03-31, 19:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-06-10, 02:44
Posty: 4298
Obrazki: 72
Lokalizacja: Błonie
W Grodzisku położyli 80 metrów podestu na gotowych filarach. i nie za 9 a za 15 milionów. W Błoniu trzeba zrobić wszystko od podstaw - kwota wychodzi o rząd wielkości większa.

_________________
Życie to choroba przenoszona drogą płciową
/z napisów na murach/
Błonie - Portal Społeczności Lokalnej "Echo Błonia"


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil   Prywatny album
Cytuj  
PostNapisane: 2014-04-01, 12:41 
Miki napisał(a):
W Grodzisku położyli 80 metrów podestu na gotowych filarach. i nie za 9 a za 15 milionów. W Błoniu trzeba zrobić wszystko od podstaw - kwota wychodzi o rząd wielkości większa.

A od kiedy znasz sie na wiaduktach. Bajer to masz dobry.
Otóz w Grodzisku najpierw musieli rozebrać stary wiadukt wraz z filarami, gruntownie odbudować, pozostały tylko przyczółki.
A koszt nie przekroczył 8 mln.
Zauważ równocześnie, że wiadukt w Grodzisku jest prawie 2 razy dłuzszy niż miałby być w Błoniu z uwagi na dwukrotnie większą liczbę torów.


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  
PostNapisane: 2014-04-01, 13:45 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-06-10, 02:44
Posty: 4298
Obrazki: 72
Lokalizacja: Błonie
Tak się składa, że w swojej burzliwej przeszłości miałem okazję prowadzić dużą firmę budowlaną, budowałem np takie obiekty jak wyższy od Pałacu Kultury silos kominowy w cementowni Nowiny. I widziałem zakres robót w Grodzisku. To w istocie była drobna kosmetyka. W Błoniu trzeba przeprowadzić kompleksowe odwodnienie, roboty ziemne, palowanie etc zanim przystąpi się do tego, co zrobiono w Grodzisku. A to są koszta o rząd wielkości wyższe. Odcinek, jaki należy wykonać to kilkaset, a nie kilkadziesiąt metrów, jak w Grodzisku.

_________________
Życie to choroba przenoszona drogą płciową
/z napisów na murach/
Błonie - Portal Społeczności Lokalnej "Echo Błonia"


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil   Prywatny album
Cytuj  
PostNapisane: 2014-04-01, 17:35 
Offline

Dołączył(a): 2012-02-25, 22:17
Posty: 518
Miki napisał(a):
W Grodzisku położyli 80 metrów podestu na gotowych filarach. i nie za 9 a za 15 milionów. W Błoniu trzeba zrobić wszystko od podstaw - kwota wychodzi o rząd wielkości większa.

Rozumiem, że na wybudowanie 400 metrów wiaduktu dwukierunkowego według Ciebie potrzeba 150 milionów złotych. To szykujesz drogą inwestycję.
http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,umowa-na-nowolazurowa-podpisana-wybuduja-wiadukt-do-polczynskiej,111243.html
To masz wiadukt w Warszawie. Sama kładka na torami to 550 m, dodatkowo po dwa pasy w każdym kierunku, duże skrzyżowanie i tylko 79 milionów, czyli połowa kwoty.
Za tą kwotę co podałeś to wybuduje się cała nieszczęsną średnicę i jeszcze zostanie, albo 3 wiadukty nad torami.
@Miki zanim coś napiszesz sprawdź ile to kosztuje. Dane na temat przetargów są ogólnie dostępne.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 2014-04-04, 21:48 
Miki napisał(a):
Tak się składa, że w swojej burzliwej przeszłości miałem okazję prowadzić dużą firmę budowlaną, budowałem np takie obiekty jak wyższy od Pałacu Kultury silos kominowy w cementowni Nowiny................


..... i co,
z tej wysokości spadłeś tak nisko, że wylądowałeś w Błoniu na łasce Inkasenta.


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  
PostNapisane: 2014-04-05, 00:57 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-06-10, 02:44
Posty: 4298
Obrazki: 72
Lokalizacja: Błonie
Twoim problemem jest to, że nie masz szansy wdrapać się nawet tam, gdzie ja zaczynałem - upadek z wysokości ci nie grozi :P

_________________
Życie to choroba przenoszona drogą płciową
/z napisów na murach/
Błonie - Portal Społeczności Lokalnej "Echo Błonia"


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil   Prywatny album
Cytuj  
PostNapisane: 2014-04-05, 07:29 
@Miki-nie szkoda Ci czasu odpowiadać tym lemingom internetowym :?:


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  
PostNapisane: 2014-04-05, 07:57 
Offline

Dołączył(a): 2012-02-25, 22:17
Posty: 518
@Miki Nie wiem jak policzyłeś ten wiadukt u nas, ale chyba jeszcze króliczek miał zarobić.
http://www.zw.com.pl/artykul/652335.html
Odcinek 2,6 km (czyli więcej niż u nas średnica) dwupasmowy z trzema skrzyżowaniami,z wiaduktem oraz tunelem (bez blokowania ruchu pociągów) u nas trasa wyłączona była na 2 tygodnie, nie 2 miesiące lub dłużej.
Koszt inwestycji 124 miliony złotych. Możesz napisać co z 60 milionami złotych, na co rezerwowane.

Tak z historii. PKP w latach 90 proponowało Błoniu budowę wiaduktu wraz z przyczółkami, po stronie Błonia miały powstać jedynie podjazdy. Urząd nie wyraził zainteresowania.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 2014-04-08, 16:10 
Jedrek napisał(a):
@Miki Nie wiem .........]

Tak z historii. PKP w latach 90 proponowało Błoniu budowę wiaduktu wraz z przyczółkami, po stronie Błonia miały powstać jedynie podjazdy. Urząd nie wyraził zainteresowania.


Bo wtedy nie było lobbingu (stacji benzynowej) - ja ci coś zasponsoruję ty mi w zamian załatwisz wiadukt.

i w ten oto sposób zamiast obwodnicy będzie w Błoniu wiadukt


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  
PostNapisane: 2014-04-09, 21:48 
Offline

Dołączył(a): 2012-02-25, 22:17
Posty: 518
Wtedy kolej przebudowywała trasę E20 i zależało jej na zmniejszeniu liczby przejazdów, ten na 579 jest za długi i nie można zrobić automatów, to samo Witanów.

Przy A2 kończą budowę stacji paliw, więc niebawem cały ruch znów pojawi się w Błoniu. Czyli szykuje się ma paraliż.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 2014-04-11, 10:11 
Jedrek napisał(a):
Wtedy kolej przebudowywała trasę E20 i zależało jej na zmniejszeniu liczby przejazdów, ten na 579 jest za długi i nie można zrobić automatów, to samo Witanów.

Przy A2 kończą budowę stacji paliw, więc niebawem cały ruch znów pojawi się w Błoniu. Czyli szykuje się ma paraliż.



Co do automatów to przede wszystkim ruch jest za duży, zarówno w Błoniu jak i w Witanowie.
NA "PARALIŻ" ZNALAZŁ SPOSÓB GRODZISK, ZAPLANOWAŁ I NIEBAWEM RUSZY BUDOWA OBWODNICY POZA MIASTEM.
Może czasami warto popatrzeć jak to robią sąsiedzi.


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  
PostNapisane: 2014-04-28, 03:29 
Jedrek napisał(a):
Tak z historii. PKP w latach 90 proponowało Błoniu budowę wiaduktu wraz z przyczółkami, po stronie Błonia miały powstać jedynie podjazdy. Urząd nie wyraził zainteresowania.

W latach 90 to się jeździło koleją albo autobusem pks. Samochody nie były wtedy tak jak dziś dostępne dla każdego Polaka.

Nie ma co roztrząsać co było wtedy, nie zrobiono więc nie ma teraz wiaduktu. To jest punkt wyjścia do dalszych rozważań i analiz. Obecnie to PKP PLK realizują różne programy budowy wiaduktów, rogatek i inne poprawiające bezpieczeństwo ruchu kolejowego. I zarządca drogi wojewódzkiej, to kolejny który powinien być zainteresowany poprawą bezpieczeństwa i przejezdności przez budowę wiaduktu lub tunelu.

Więc mieszkańcy czekają na ten przejazd bezpieczny, ale tylko ci którzy muszą przejeżdżać przez linię kolejową, nie wszyscy.

Czekają też do wyborów aby rozliczyć kilka osób z ich wyborczych deklaracji.

Więc się nie zrzucą i sobie nie pobudują, jak tu niektórzy fantazjują wiaduktu, niezależnie od kosztów. I nie warto o kosztach dyskutować bo każdy przypadek jest inny, nie ma typowego wiaduktu w cenniku.

Gość17 napisał(a):
Może czasami warto popatrzeć jak to robią sąsiedzi.

No tak, po prostu nie fantazjują tylko konsekwentnie realizują plan. Plan wyprowadzenia ruchu tranzytowego z centrum Grodziska, na obwodnice. Nic innego jak na razie nie wymyślono na ruch tranzytowy w miastach.

Chociaż ostatnio widziałem na Discovery Chanel - że gdzieś przekopali się tunelem pod centrum jakiejś metropoli...


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  
PostNapisane: 2014-04-30, 12:12 
...akurat Grodzisk w planie ma wyprowadzenie tranzytu w 100% z miasta po oddaniu zachodniej obwodnicy, a niepisaną prawdą jest to iż cały swój tranzyt wpompują w drogę 579 wprost do zatkanego błonia, dodając do tego płatną autostradę od 2017r. widzę centrum miasta błonia zatkane jak Góra Kalwaria.
Dla niedowiarków proponuje się tam wybrać to zobaczycie co was czeka.
Przy takim stanie rzeczy wszystkie osobowki i ciezarowki zaczną kombinowac i jeździć po drogach nie dostosowanych do takiego obciązenia tonażowego i ilosciowego w efekcie Błonie zostanie z cudownym w połowie rozkradzionym parkiem zenolandu i drogami rozjechanymi jak te na ukrainie, oby nie gorzej


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Możesz rozpoczynać nowe wątki
Możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie,
w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących
cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie
zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w regulaminie forum.